Cursus: Verantwoord Gebruik van Opioïden voor Huisartsen en Apothekers! Uit ons TAPTOE-onderzoek blijkt dat zorgverleners…
NRC – interview met Marcel Bouvy: over escalerende opioïdenverslaving
Vandaag verscheen het NRC-artikel, getiteld “De kast met zware pijnstillers staat nu de hele dag open” (10 januari 2024). Hierin waarschuwt onze Marcel Bouvy, hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg aan de Universiteit Utrecht en ervaren apotheker (>30 jaar), voor de toenemende zorgwekkende trend van opioïdengebruik in Nederland. Hij benadrukt de gevaren van verslavende pijnstillers en pleit voor een andere benadering van pijn om een opioïdencrisis zoals in de Verenigde Staten te voorkomen.
Het interview werpt een kritische blik op de snel stijgende populariteit van verslavende pijnstillers in Nederland. Hoewel Nederland nog niet op een Amerikaans niveau is, waar de opioïdencrisis jaarlijks tachtigduizend doden veroorzaakt, zijn wij (TAPTOE) bezorgd over de groeiende problematiek rond opioïdengebruik.
Ons TAPTOE project richt zich op onderzoek om een mogelijke epidemie in Nederland te voorkomen, met nadruk op bewustwording bij zorgverleners en de noodzaak van verandering in de behandeling van pijn. Voorgeschreven hoeveelheden opioïden moeten geminderd worden, en er moet tijdig gestopt worden met verstrekken. Een heroverweging van de huidige benadering van pijn is ook noodzakelijk, aangezien opioïden oorspronkelijk bedoeld waren voor de behandeling van acute pijn en palliatieve zorg, niet voor langdurig gebruik bij chronische pijn.
Twintig jaar geleden verschoof de focus van ‘pijn als symptoom’ naar ‘pijn als aandoening’, waardoor farmaceutische bedrijven slim op inspeelden. Langdurig gebruik van opioïden kan echter leiden tot verslaving en ernstige gezondheidsproblemen, variërend van emotionele afvlakking en verstopping tot levensbedreigende ademhalingsproblemen.
Het interview belicht ook de rol van artsen en apothekers, die moeite hebben om het gesprek met patiënten aan te gaan, resulterend in een ‘conspiracy of silence’, waarbij patiënten hun problemen verzwijgen en zorgverleners terughoudend zijn om het voorgeschreven medicijngebruik in twijfel te trekken.
Met opioïdengebruik in Nederland dat in 2022 met 5 procent is gestegen, is er een dringende noodzaak van actie om een potentieel groeiende epidemie te voorkomen. Het interview eindigt met een oproep tot bewustwording en een heroverweging van de huidige aanpak van pijn, met als doel de gezondheid en het welzijn van de Nederlandse bevolking te waarborgen.
Lees het hele interview op NRC hier.